Tuesday, September 3, 2019

RO -- Manlio Dinucci -- Arta Razboiului -- În Amazonia, incendiatorii striga: "Este foc!"

View image on Twitter
Pentru a vizualiza incendiile de pe planetă prin satelit, faceți clic

Arta Razboiului
În Amazonia, incendiatorii striga: "Este foc!"
Manlio Dinucci


În fata răspândirii incendiilor din Amazonia, Summitul celor G7 și-a schimbat agenda pentru a "aborda urgența". Cei Șapte - Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada și Statele Unite – si-au luat rolul de Brigada de Pompieri planetari, împreună cu Uniunea Europeană.
Presedintele Macron, in calitate de pompier sef, a lansat alarma "casa noastra arde".  Președintele Trump a promis angajamentul maxim al SUA în operatiunile de stingere.
Reflectoarele atenției presei se concentrează asupra incendiilor din Brazilia, lăsând tot restul în umbră. În primul rând, faptul că este distrusă nu numai pădurea amazoniană (două treimi din suprafață ei sunt din Brazilia), redusă aproape 10 mii de km2 pe an în 2010-2015, dar, de asemenea, pădurea tropicală din Africa ecuatorială și pădurea meridională și orientală a Asiei. Pădurile tropicale au pierdut, în medie, în fiecare an, o suprafață echivalentă cu suprafața totală a Piemontului, Lombardiei și Veneto-ului.
Deși condițiile diferă de la o zonă la alta, cauza fundamentală este aceeași: exploatarea intensivă și distructivă a resurselor naturale pentru obținerea profitului maxim.
În Amazonia, copacii sunt tăiați pentru a obține lemn valoros destinat exportului. Pădurea reziduală este arsă pentru a utiliza aceste zone pentru culturi și agricultură intensivă, de asemenea, destinate exportului. Aceste terenuri sunt foarte fragile, odată degradate, sunt abandonate și, prin urmare, noi zone sunt neîmpădurite. Aceeași metodă distructivă este adoptată, provocând pagube grave asupra mediului, pentru a exploata depozitele amazoniene de aur, diamante, bauxită, zinc, mangan, fier, petrol și cărbune. De asemenea, contribuie la distrugerea pădurii amazoniene, construcția de bazine hidroelectrice enorme, concepute pentru a furniza energie activităților industriale,
Exploatarea intensivă și distructivă a Amazoniei, este practicată de companiile braziliene, controlate fundamental - prin intermediul de participări, mecanisme financiare și rețele comerciale – de principalele grupuri multinaționale și financiare ale lui G7 și ale altor ri. 
Ø  De exemplu, JBS, proprietara a 35 de fabrici de prelucrare a cărnii în Brazilia, unde 80 de mii de bovine sunt sacrificate pe zi, are filiale majore în SUA, Canada și Australia, și este controlată pe scară larga, prin rate ale datoriilor creditorilor: JP Morgan (SUA), Barclays (GB) și grupurile financiare ale Volkswagen și Daimler (Germania).
Ø  Marfrig, al doilea loc după JBS, aparține 93% investitorilor americani, francezi, italieni și alți investitori europeni și nord-americani.
Ø  Norvegia, care amenință astăzi cu represalii economice împotriva Braziliei pentru distrugerea Amazoniei, provoacă în aceeași Amazonie, daune grave de mediu și sanitare, prin intermediul grupului său multinațional Hydro (din care jumătate este deținută de Statul norvegian), care explorează depozitele de bauxită pentru producția de aluminiu, ambele fiind plasate sub investigație în Brazilia.
Guvernele lui G7 și altele, care astăzi critică în mod oficial pe Președintele brazilian Bolsonaro, pentru a-si curăța conștiința în fata reacției publicului, sunt aceleași care au favorizat ascensiunea lui la putere, pentru ca multinaționalele lor și grupurile lor financiare, sa aiba mîinile lor și mai libere, în explorarea Amazoniei.
Atacate sunt, mai presus de toate, comunitățile indigene, pe teritoriile cărora sunt concentrate activitățile de despădurire ilegală. Sub ochii Terezei Cristina, Ministra Agriculturii lui Bolsonaro, a cărui familie de latifundiari, are o lungă istorie de ocupație frauduloasă și violenta, a terenurilor comunităților indigene.

il manifesto, 3 Septembrie 2019

Tradus: Light JournalistManlio Dinucci
Geograf și geopolitolog. Cele mai recente cărți: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014; Diario di viaggio, Zanichelli 2017L'arte della guerra / Annali della strategia USA / NATO 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018, Prémio Internacional de Análise Geostratégica acordat pe 7 iunie 2019 de Club de Periodistas de México, A.C.
No comments:

Post a Comment

ERDOGAN

MANLIO

State of the Nation

PISA BOOK FESTIVALImagem

PT -- VLADIMIR PUTIN na Sessão plenária do Fórum Económico Oriental

Excertos da transcrição da sessão plenária do Fórum Económico Oriental

índice


“Copyright Zambon Editore”

PORTUGUÊS

GUERRA NUCLEAR: O DIA ANTERIOR

De Hiroshima até hoje: Quem e como nos conduzem à catástrofe

ÍNDICE

me>

FOX NEWS

TRIBUTE TO A PRESIDENT


NA PRMEIRA PESSOA

Um auto retrato surpreendentemente sincero do Presidente da Rússia, Vladimir Putin

CONTEÚDO

Prefácio

Personagens Principais em 'Na Primeira Pessoa'

Parte Um: O Filho

Parte Dois: O Estudante

Parte Três: O Estudante Universitário

Parte Quatro: O Jovem especialista

Parte Cinco: O Espia

Parte Seis: O Democráta

Parte Sete: O Burocrata

Parte Oito: O Homem de Família

Parte Nove: O Político

Apêndice: A Rússia na Viragem do Milénio

Pigeon's comment: I'm very lucky to have the chance to meet my leader
 ...


Daniele Ganser

Açores


Subtitled in EN/PT

Click upon the small wheel at the right side of the video and choose your language.


xmas

“Glory to God in the highest,

and on Earth

Peace, Good Will toward men.”

This Christmas, Give Peace